
Väggpanel och taklister från 1897 skall samsas med golvvärme och ekologiska material. Så beskriver Saara Henkola strukturerna i de nya lägenheterna som byggs i det gamla stationshuset.
Det gamla stationshuset i Borgå ägs av familjerna Collin och Henkola. De ansvarar för att förvandligen av den forna tågpersonalens utrymmen till lägenheter. Allt sker i enlighet med rådande direktiv och bestämmelser.
En slip väsnas i en av lägenheterna och på vinden hojtar någon på estniska. Byggnadsarbetena i den nedre våningen är påbörjade i ungefär halva huset.
Ägaren Saara Henkola är också här. Hon grundrenoverar i den lägenhet som familjen planerar att flytta in i på ålderns höst.
Saara möter upp framför en planritning i det som kallas Telegrafrummet.
- Vi har hittat en gammal planritning från 1895. Nu heter lägenheterna 1, 2 och 3 ända fram till 10. Men i försäljningen får de egna namn efter stationens funktioner, säger Henkola.
Lägenheterna skall heta Stationskarlen, Trafikrummet, Telegrafrummet, Andra och Tredje klassens väntesalar, Bufféen, Bagagerummet, Vestibul 1 och 2 samt Restautrisen.
I stationshuset byggs tio lägenheter på mellan 20 och 70 kvadratmeter. Lägenheterna utrustas med toaletter, dusch, kök eller kokvrå och tvättmaskiner.
Ett rum och plåtugn
Varje bostad har också en traditionell plåtugn som dekoration eller för att värma upp bostaden med ved om så önskas.
Sex lägenheter får en beboerlig vind, som kan användas till förvaring, men även sovrum.
I en av de mindre lägenheterna finns till exempel ett sovloft på 10 kvadratmeter, men med en brant stege.
Saara Henkola föreställer sig att den passar en yngre person som har flyttat hemifrån eller ett vuxet par som är vid god vigör.
Turister på köpet
Miljön är samtidigt mycket speciell. Förutom en bostad i ett gammalt hus besöks området årligen av många turister.
- Dom som söker sig hit uppskattar gammalt. man får ju vara inställd på litet dragiga golv och fönster. Men här är fyra meter till tak, egen kamin och hög mysfaktor.
Mitt i allt har du Lättähattun som kör förbi. Det är helt supercharmigt
- Jag tänker att de som flyttar hit har inga problem med turisterna. Och tåget går ju här förbi, tre meter från terassen där du dricker ditt morgonkaffe i solen. Mitt i allt har du Lättähattun som kör förbi. Det är helt supercharmigt, tycker Saara Henkola.
Lägenheterna i kortändorna får en egen privat gård, men mot staden, söder om stationsbyggnaden, byggs ett nytt magasin med förråd och en vedeldad bastu för husets invånare.
Varsam renovering
Renoveringen har gjorts enligt Museiverkets direktiv.
- Alla bärande väggar finns kvar. De är av stock och dem har vi inte fått röra, och inte velat röra, bekräftar Saara Henkola.
- Museiverket har som kriterium att huset någon gång skall kunna återställas till en tågstation.
Henkolas har för avsikt att lämna kvar originalpanel, de vackra breda taklisterna och en gammal hissdörr från det forna bagagerummet från 1897 när huset stod klart.
- Ju mer jag är här, desto mer känner jag en vördnad till det här huset. Det har varit ett århundrade emellan och det bara står kvar. Ju mera jag är här desto mer förälskad blir jag i det här huset, bekänner Saara Henkola.
Vid besöket slår en handfull estniska byggare upp nya reglar och brandväggar med stenull som fyllning uppe på vinden. Mellan stockarna tätar hantverkarna med lin.
Där byggs fyra lägenheter med en takhöjd på sju meter, medan takhöjden i bottenvåningen är fyra meter.
- Mot fönsterlyktorna i taket kommer en glasvägg ungefär två meter in från ytterväggen. Då ser man takstolarna och stockarna som blir som en inredningsdetalj, säger Henkola.
De första invånarna beräknas flytta in redan nästa år. Prisnivån per kvadrat kommer att vara ungefär densamma som i Borgås gamla stad.