
Julstjärnan, Euphorbia pulcherrima (lat.) är en av våra allra mest älskade julblommor, men varför blev det så? Enligt aztekernas tro fick julstjärnan sin karaktäristiska röda färg när en gudinnas blod droppade ner på dess blad. För oss i norden påminner julstjärnan o blommans stjärnform om Betlehems stjärna den första julnatten, med en sådan historia i bakfickan så är det inte svårt att tänka sig varför vi tagit den till vårt hjärta.
Joel Poinsett, en amerikansk ambassadör i Mexico och botanist, tog julstjärnan till Amerika. I början på 1900-talet började tysken Paul Ecke, som emigrerat till Kalifornien, att sälja julstjärna som snittblommor vid juletid. Efter en tid började han också att odla dem i kruka, han förädlade och förbättrade dem och kan därför nog påstås vara den nutida julstjärnans upphovsman. Ecke introducerade även julstjärnan i Europa, först som snittblomma och senare som krukväxt. Efter det har julstjärnan förädlats och förädlas ännu vidare i dag. Från den ursprungliga röda stjärnan har nu förädlats fram ett stort antal färg- och storleksvarianter.
Skötsel:
Julstjärnan är en rätt öm planta. Den tycker inte om drag och kalla fötter. Den vill gärna ha en temperatur kring 20 grader, vilket är rätt lämpligt för en inomhusväxt idag. Vatten vill den gärna ha litet åt gången och så litet näring så mår den bra! Och när den en gång börjar trivas så håller den – nästan för länge!
Giftig blomma:
Det som ofta tas upp om julstjärnor är deras giftighet, men här bör påpekas att julstjärnan förorsakar illamående och kräkningar om den förtärs, men inte desto mer. Mjölksaften kan ge upphov till rodnad och lätt klåda, annars så är den allergisäker, alltså den förorsakar inte doft- eller frömjölsallergi!

Dekorering och plantering:
Julstjärnan är rätt dominant till sin karaktär. Växtsättet är brett och lågt, vilket gör att den är kanske som bäst när den får stå ensam eller tillsammans med andra julstjärnor. Vi placerade våra julstjärnor i skyddskrukor. Jag dekorerade med lite torkad frukt och Camilla valde olika kärl med dekor på ytan.
Julstjärnan har i långa tider hört till favoriterna bland våra julblommor. Ibland har deras popularitet dalat en del, men sen kommer de igen! Köp hem en julstjärna gärna redan nu i advent och låt julestämningen infinna sig, för jul och julstjärnor hör definitivt ihop!
- Owe -