
Apoteket Svanen i hörnet av Eriksgatan och Lappviksgatan i Helsingfors är det enda av Finlands fungerande apotek som har sin ursprungliga inredning kvar. Apotekaren Bengt Mattila är en eldsjäl, en apoteksnörd som inte är beredd att ge upp trots att Svanen inte längre bär sig ekonomiskt sedan en hälsocentral i närheten stängdes år 2001.
-Jag tänkte att jag måste orka hålla i gång verksamheten fram till 2012, då apoteket skulle fylla 100 år, säger Bengt Mattila. Och visst har han orkat även efter det. För att klara av ekonomin ansökte han om ett annat apotek, och fick Carelia vid Tölö torg. För tillfället är han alltså apotekare på två ställen i Helsingfors centrum, vilket inte är tillåtet i längden.
Byråkratin förstör gamla miljöer
För att kunna bevara dels den reguljära apoteksverksamheten och också det apoteksmuseum och den farmacihistoriska kunskapsbank han byggt upp på Svanen ansökte Mattila om att Svanen skulle få bli filialapotek till Carelia. FIMEA, som tidigare gick under namnet Medicinalstyrelsen, är den myndighet som beviljar apoteksrättigheter och filialapotek. Filialapotek förekommer vanligtvis på glesorter där kundunderlaget inte är tillräckligt stort för att ett självständigt apotek ska vara ekonomiskt lönsamt.
FIMEA avslog Bengt Mattilas ansökan.
Det motstridiga i detta är att Apoteket Svanen är en skyddad miljö både enligt Museiverket, byggnadslagen och Miljöministeriet.
Bengt ger sig inte
När avslaget från FIMEA kontaktade Bengt Pekka Haavisto, som var miljöminister år 1999, då Miljöministeriets skyddsbeslut av Svanen gjordes. De två har tillsammans med museiamanuens Margaretha Ehrström funderat på hur man bäst kunde trygga Svanens framtid, och få olika myndigheter att samarbeta, så att skyddsbeslut av miljöer skulle få mer praktisk tyngd. I sista hand kan det bli fråga om att försöka driva igenom en lagändring, men trion hoppas på någon lösning baserad på större samarbetsvilja hos tjänstemän.
Ung apotekare som brinner för farmacihistoria sökes!
Bengt Mattila har några år kvar till pensionsåldern, och han hoppas på att hitta en yngre apotekare som är intresserad av att fortsätta den verksamhet han byggt upp på Svanen. Därför är det viktigt att nu hitta en administrativ lösningsmodell som är hållbar även på sikt. Tanken är ju att ett ställe som Svanen har ett bestående kulturhistoriskt värde som måste värnas om. Vi är verkligen inte bortskämda med autentiska, vackra, över hundra år gamla interiörer som fortfarande är i sitt ursprungliga bruk.
Eldsjäl
Bengt Mattila vet mycket om gamla läkemedel och apotekens historia. Minst en gång i veckan har han guidade turer på sitt museum och föreläser i farmacihistoria för någon grupp.
När jag träffat och tillbringat tid med honom under inspelningen av min dokumentär slår det mig hur viktigt det är med kärlek och passion för det man gör. För man kan verkligen säga att Bengt älskar farmacihistoria och sitt apotek. Om en människa lägger in så mycket kärlek i något, som Bengt gör när han kämpar för Svanens existens så blir det en gärning som kommer också andra människor och samhället omkring till nytta.
Det är en kulturhistorisk gärning att bevara miljöer som andas kvalitet, värdighet och historisk kontinuitet i stadsbilden. Apoteket Svanen är en sådan.
Min dokumentär Rädda Apoteket Svanen sänds på Yle fem fredag 8.5 kl. 20.00 och lördag 9.5 kl. 14.25 och 22.00