Lammkött eller surnad småfisk- medeltidens Raseborg skildras i ny bok
Frilansreportern Niclas Erlin och fotografen Lina Enlund har strävat till att göra den medeltida borgens historia levande. Boken Glans och vardag på Raseborgs slott ges ut av Västnyländska...
View ArticleEn överraskande upptäckt – den australiensiska författaren Robert Drewe...
Den australiensiske författaren Robert Drewe fick ett DNA-test i julklapp av sin hustru. Vid sidan av brittiska, irländska och franska rötter, visade testet att han även hade en gnutta finskt blod i...
View ArticleAlbert Edelfelts målningar är en inspirationskälla för sommarens turister i...
Sommar i Borgå handlar mycket om konst men det finns också mycket mer än bara det. Den här sommaren har turisterna sökt sig mer ut i naturen, framför allt till Borgbacken.
View ArticleBorgåbornas personliga berättelser blev kortfilmer: "Här sjunger till och med...
För en tid sedan efterlyste Borgå stad personliga berättelser med anknytning till Borgå. Nu har staden slutfört projektet och filmserien hade premiär.
View ArticleSagorum för barnen och loft för distansjobbare - nyrenoverade...
Ljust, färggrant och mera lämpat för dagens biblioteksverksamhet. Det var syftet med renoveringen av huvudbiblioteket i Nickby. Nu får barnen eget sagorum och unga kan studera på läsbalkongen.
View ArticleTove Janssons väggmålningar i Fredrikshamn blickar numera ut över en tom sal
Målningarna kom till Fredrikshamn då staden fyllde 300 år. De föreställer staden och ståtliga kadetter i en miljö inspirerad av havet. Den uppmärksamme kan också hitta mumintroll på målningarna!
View ArticleI Helsingfors klädde man sig i frack medan resten av Europas studenter gjorde...
1868. Världens första trafikljus tänds i London. President Andrew Johnson i USA ställs inför riksrätt. Och i lilla Helsingfors grundas studentkåren vid Kejserliga Alexanders Universitetet.
View ArticleTvåspråkig bok om Fiskars bruk öppnar upp historien för barn
Lasse och Johanna- På äventyr i bruket är den första barnbok som Västnyländska kultursamfundet ger ut.
View ArticleEn sminkad kvinna i Helsingfors var antingen skådespelare eller prostituerad...
Decenniet efter inbördeskriget var en torr tid i Helsingfors, men präglades ändå av ekonomiskt uppsving, lyx och nya konsumtionsvanor. Nu beskrivs tidsepoken med en utställning på Villa Hagasund.
View ArticleHallucinogena svampar, Ayahuasca och LSD – psykedelian trendar igen
“Min dödsångest försvann under en tripp på svampar.” Det säger konstnären Oscar Hagen, som tycker att det är dags att bryta stigmat kring psykedeliska droger. Nu vill finländska forskare ta reda på om...
View ArticleMuseichef Marina Catani kröner Östnylands lucia 2018: "Lucia är viktig som...
Den 13 december kröns en östnyländsk lucia för 68:e gången på Gamla rådhusets trappor i Borgå. Det är Borgå museums chef Marina Catani som i år har glädjen att kröna årets ljusbärare.
View ArticleFörr i tiden låg Afrikavägen långt från kyrkbyn - idag cyklar man till Nickby...
Strax utanför centrala Nickby finns Afrikavägen. Odin Sjöholm som har forskat i ortsnamn i Sibbo tror att namnet kan vara kopplat ihop med en bonde.
View ArticleFackelbärarna redo inför årets luciakröning
På luciadagen vänds allas blickar mot luciatrion och Östnylands lucia som ska få sin krona. Något man kanske inte riktar lika mycket uppmärksamhet mot – men som bidrar stort till stämningen på...
View ArticleVandrarens lycka i Borgå - vägen som troligen fick sitt namn efter en källa
Folk som reste mellan Gammelbacka gård och Kungsvägen kände till en källa där törsten kunde släckas. Vägen där källan låg heter idag Vandrarens lycka.
View ArticleHelle-biblioteken för samman nyländska läsare från öst och väst - det...
Under de senaste två åren har elva nyländska kommuner slagit ihop sina bibliotek under namnet Helle. Det svenskspråkiga utbudet är stort. Nu kan man också låna filmer och dagstidningar från hela världen.
View ArticleNedervetil - Aten - Istanbul: en essä om försvinnande minoriteter
Hur bli kvitt sitt minoritetsproblem? Jo, genom att byta med "varann" så som Grekland och Turkiet gjorde. Sebastian Bergholm följer upp en berättelse som fascinerat honom länge och som man sällan hör...
View ArticleKrapulbacksvägen – ett radhusområde som sprängdes ur jorden i Liljendal
Krapulbacksvägen i Liljendal har troligen fått sitt namn för att området varit ohyggligt stenigt. Baksmällor kan varken kopplas ihop med områdets historia eller de nuvarande invånarna.
View ArticleBrexitföljderna kan bli katastrofala för Nordirland - konstprofessor visar...
En sak är säker. Vilken brexit det än blir, med eller utan avtal mellan Storbritannien och den Europeiska Unionen, så hamnar Nordirland i kläm. Konstprofessor Ulrika Ferm visar det som inte syns på...
View ArticleNobelpristagaren A.I. Virtanen är bortglömd i Sibbo där han verkade - museum...
I Sibbo saknas en kultur av att minnas betydande personer genom minnesmärken. Men borde landets första nobelpristagare som verkade i kommunen uppmärksammas bättre?
View ArticleVeckans kulturtips: Om en ytterst luddig utställning, en mästarhypnotisör, en...
Det här veckoslutet tycker vi att du kan gå på en ytterst luddig utställning i Helsingfors, läsa om ett Oslo som ska brinna så in i helvete, titta på Finlands svar på David Copperfield eller på en...
View Article