
Under Konstens natt 25.8.2016 tar Yle Radioteatern publiken på en vandring genom tid och rum i Lappvikens gamla mentalsjukhus. För er som inte kan delta då bjuder vi här på olika versioner av installationen.
Formatet med dramatiseringar av patientöden i kombination med virtuell verklighet och laserskannad 3D-miljö från Lappvikens sjukhus är unikt. Projektet är ett samarbete mellan Yle och Aalto-universitet, och är aningen experimentellt till sin natur. Så en del barnsjukdomar kan förekomma i tekniken.
Lappvikens sjukhus har under sin 160-åriga historia vårdat såväl vanliga människor som många berömda personer som lidit av mentala problem. Den vackra byggnaden ritad av Carl Ludwig Engel har sett och hört många historier.
Vi får bland annat träffa Aleksis Kivi som togs in 1871, året efter utgivningen av Sju bröder, med diagnosen "kronisk melankoli". Vi får också träffa Josef Julius Wecksell, sin tids mest lovande unga lyriker och dramatiker. Han blev intagen 1865, blott 27 år gammal, och kom att spendera resten av sitt liv på Lappviken fram till sin död 1907. Samt många fler scener bl.a. från krigstid, om elchocksbehandlingar, besök av anhöriga och från sjukhusets vardag.
360-graders video
- Om du använder en dator klicka play på videorna nedan. För att se dig omkring i rummen använd med datorer musen och dra på videon för att byta vy.
- Med smartmobiler och pekplattor lönar det sig att klicka på länkarna nedan om videospelarna för att öppna klippen i Youtubes app. Då kan du se dig omkring genom att vända pekskärmen åt olika håll. Och då blir även en version för Google Cardboard VR-glasögon tillgänglig.
Scen från Aleksis Kivis rum, år 1871. Klicka med mobil på länk för att öppna i Youtube-applikationen.
Scen från Josef Julius Wecksells rum, år 1892. Klicka med mobil på länk för att öppna i Youtube-applikationen.
Vandra omkring i en 3D-modell av Lappvikens sjukhus
- Klicka på den turkosa rutan nedan för noggrannare instruktioner, och på bilden nedan för att stiga in i den virtuella versionen av Lappviken.
- OBS att 3D-modellen är mycket stor att ladda in och fungerar enbart på moderna datorer, dvs tyvärr inte med mobiler eller pekplattor.
Klicka här för tekniska specifikationer och anvisningar för den virtuella verkligheten
OBS! En del scener i den virtuella verkligheten är kraftiga och kan väcka starka och obehagliga känslor och/eller rädsla hos känsliga personer.
Desktopversion
- Virtualverkligheten kräver mus och tangentbord och fungerar tyvärr inte i mobila apparater
- Applikationen är mycket stor (ca 180Mb) och kan därför ta upp till flera minuter att ladda över långsamma förbindelser
- Den är gjord med spelmotorverktyget Unity och publicerad med webgl-javascriptbiblioteket
- Du behöver en modern webbläsare för att utforska världen. De flesta versioner av Internet explorer fungerar inte.
- Du behöver en relativt modern dator för att den skall orka visa världen smidigt utan hackighet
- Se dig omkring i världen med hjälp av musen, och gå omkring med hjälp av piltangenterna
- Orientera dig eller hoppa från rum till rum via bottenplanen som visas och döljs då man klickar på tangenten M
Android-applikation
- För de mest experimentlystna finns en Android-apk tillgänglig för nedladdning (319Mb)
- För att installera den se till att dina Android-telefon tillåter installation av applikationer som inte finns på Play store
- Klicka på länken ovan
- Klicka på filen då den laddats ner och installera den
- Styrningen fungerar genom två virtuella kontrollers som ligger över skärmen
- Rör dig med hjälp av vänstra tummen, och se dig omkring genom att röra på den högra
- Öppna och stäng planritningen med snabbnavigation via ikonen uppe i högra hörnet
Klicka på bilden nedan för att stiga in på Lappvikens sjukhus - Röster ur själarnas rum VR
Om projektet
- Projektet är oss veterligen unikt och gjort i samarbete mellan Svenska Yle och Aalto-universitetets specialenheten för laserskanning.
- Lappvikens sjukhus 3D-laserskannades och fotograferades som 360-graders panorama
- Denna data kombinerades i ett program som heter Matterport. Därifrån exporterades modellen till Unity och försågs sedan med Radioteaterns ljud
- Vi publicerar nu resultatet i form av 360-graders Youtubevideor ovan, som en virtuell värld för bordsdatorer via webgl, och som en Android-applikation (fristående apk-fil)
- Hela projektet och dess resultat är rätt experimentell verksamhet för att lära oss mer om framtidens möjligheter för berättande i virtuella miljöer, och vi hoppas ni som publik har överseende med de tekniska brister och barnsjukdomar som applikationerna kan innehålla. All feedback är mer än välkommen, antingen via kommentarsfältet nedan eller till mikael.hindsberg@yle.fi.
Se tv-inslag om ljudinstallationen: